Cum vom călători în Europa după ridicarea carantinei. Ce măsuri iau autorităţile

13 05. 2020, 12:02

Ţările europene şi instituţiile UE caută soluţii pentru redeschiderea graniţelor în perioada post pandemie şi reluarea turismului. 

Uniunea Europeana, împreună cu guvernele ţărilor membre, negociază un proiect pentru reluarea turismului în perioada post pandemie. Grecia, ţară puternic afectată de blocarea industriei serviciilor, estimează o scădere a veniturilor din turism cu circa 10 miliarde de euro, motiv pentru care cere Comisiei Europene redeschiderea graniţelor, însă cu respectarea anumitor aspecte.

În acest moment, epidemiologii avertizează cu privire la pericolul revenirii răspândirii comunitare a coronavirusului, motiv pentru care cer vigilenţă şi atenţie în privinţa ridicării restricţiilor şi a redeschiderii graniţelor.

Proiect pentru redeschiderea graniţelor

UE discută pe seama unui proiect pentru redeschiderea graniţelor, propunerea ţinând de abordarea unui plan în trei faze. Euractiv notează că redeschiderea ar putea avea loc mai întâi între ţările „cu profil epidemiologic similar”.

„Statele membre nu pot deschide graniţele doar pentru cetăţenii unei ţări, dar nu şi pentru toate ţările. Este fundamental”, a declarat în faţa europarlamentarilor săptămâna trecută, comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Grecia, ţară care îşi bazează economia pe turism şi servicii, estimează o scădere a încasărilor din acest domeniu cu 10 miliarde de dolari faţă de 2019. Din acest motiv, guvernul de la Atena a înaintat un draft Comisiei Europene, în care cere restabilirea liberei circulaţii şi „tratament echitabil” pentru toţi europenii.

„Obiectivul nostru este să lucrăm pentru a permite din nou călătoriile între ţările UE până la data de 15 iunie, acolo unde este posibil”, se arată în documentul depus luni de Grecia la Comisia Europeană, document care a intrat în posesia Politico.

Mai exact, Atena cere implementarea unor programe de testare a celor care călătoresc cu trei zile înainte de a porni la drum. Pe de altă parte, elenii notează că testarea nu ar fi obligtorie pentru cetăţenii care călătoresc între regiuni cu acelaşi profil epidemiologic.